‘Setiap malam anak-anak tatap gambar ummi mereka’ – Badrol Shah

Pelakon Badrol Shah atau Bad mengakui memikul tanggungjawab besar sebagai bapa dan ibu terhadap empat anaknya selepas kem4tian isteri, Allahy4rham Farah Shila Mazlan pada 26 Ogos lalu.

Bad, 39, yang popular menerusi filem Busut Bonang ketika dihubungi berkata, dia sedaya upaya memastikan yang terbaik buat anak-anak yang masih mer1ndui ‘ummi’ mereka.

 

“Setiap malam mereka pasti akan men4tap gambar ummi mereka. Malah, saya juga akan bawa mereka pergi kvbur sebagai cara untuk menghilangkan r1ndu.

“Saya kena teruskan perjuangan hidup demi anak-anak. Saya turut menasihati dan mengajar mereka perkara baik-baik.

“Saya sentiasa ingatkan agar selalu berdoa untuk arw4h ummi mereka, sebab kalau kita sedih dan asyik men4ngis ummi pun akan men4ngis di sana nanti,” katanya kepada Harian Metro.

Bad memastikan akan mengajar anak-anaknya mengaji setiap malam, memantau pelajaran mereka secara sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) dan memvjuk anak-anak setiapkali mereka sed1h.

“Saya minta mereka berdoa agar ‘di sana’ nanti kami semua dapat jumpa ummi semula. Jadi mereka boleh terima.

“Mengenai perasaan sendiri, saya kena sentiasa bers4bar dan pegang amanah Allah untuk sentiasa mendidik anak-anak hingga akhir h4yat,” katanya.

Nama Bad menjadi tumpuan apabila dia menerusi media sosial memaklumkan isterinya disahkan men1ngg4l dvnia pada 10 Ogos lalu.

Namun, pada hari sama dia tampil membetulkan keadaan apabila memberitahu berlaku salah faham dalam perkara itu.

Memandangkan tiada aktiviti penggambaran, Bad kini meneruskan kerjaya tetapnya sebagai pemandu grab.

“Saya kena cari rezeki buat anak-anak terutamanya untuk svsu, makan dan kelengkapan pembelajaran mereka. InsyaAllah rezeki ada saja di mana-mana.

“Semasa isteri masih ada, gajinya RM600 sebagai guru sekolah agama. Dia pula ada s4kit asm4 krit1kal, k4nser d4rah tahap tiga dan j4ntung tahap tiga. Kos perubatan untuk dia masuk d4rah dan cuci d4rah memang tinggi.

“Sekurang-kurang RM5000 sebulan kena ada, termasuk untuk bayar sewa rumah Projek Perumahan Rakyat (PPR) RM124 sebulan, manakala sewa kereta grab sebulan RM1600,” katanya.

Dia juga perlu menyediakan svsu anak kecilnya berharga RM180 setin yang keseluruhannya memerlukan empat tin sebulan.

“Svsu ini adalah saranan doktor pakar Hospital Kuala Lumpur. Itu sebabnya saya kena ada kewangan yang cukup.

Bagaimanapun, alhamdulillah dengan segala rezeki yang saya dapat.

“Bahkan, saya sentiasa amalkan bersyukur dengan apa yang ada.

Namun, saya berasa amat bersyukur lagi sekiranya ada mana-mana pihak sudi menghulurkan bantuan.

“Apapun, saya beruntung kerana anak sulung yang berusia 12 tahun, sudah boleh jaga adik-adik yang lain ketika saya bekerja. Dia memang dah diajar berdikari untuk memasak dan buat pelbagai kerja rumah yang lain,” katanya.

Sumber:hmetro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*